-
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Jógou proti bolesti zad

Jógou proti bolesti zad



Zdá se, že lidská páteř je nejbolavější a nejvíce trpící částí lidského těla. Snad je to tím, že je zde tolik částí, které mohou bolet. Od krční páteře až po spodní pánevní oblast se páteř skládá ze třiceti čtyř menších nebo větších kůstek, které tvoří celý páteřní sloupec.páteř bolest zad.png Máme sedm krčních obratlů, dvanáct hrudních, pět bederních obratlů, pět srostlých kůstek křížových a pět kostrčních kůstek, které jsou také spojeny a vytvářejí nám jakousi ocasní kost. Všechny obratle musí v dospělosti fungovat jako samostatné články, aby nebyla omezena naše pohyblivost. Navíc, mezi každými dvěma obratli jsou umístěny speciální destičky, jejichž úkolem je tlumit všechny nárazy a šoky, kterým je naše páteř vystavována. Vlivem času však obratle sesedají na destičky a mohou tlačit na nervovou tkáň a tím také působit bolest zad.

Je vlastně celkem zvláštní, že když celý den jen sedíme a v podstatě “nic neděláme” může to mít v konečném důsledku tak negativní vliv na naše tělo a to zejména v oblasti bederní páteře. Ale je to tak! Pokud každý den sedíme dlouhé hodiny u počítače, kyčle jsou ohnuté a napnuté, díky tomu se flexory v nich zkracují a kyčelní klouby slábnou. Břišní svaly jsou také povolené a proto musí na udržení těla pracovat svaly jiné, zejména pak ty zádové. Pokud ještě přidáme nesprávnou výšku monitoru a tím trvalé shrbení zad a ohnutí krční páteře směrem k bradě, snadno se naše páteř přetíží a výsledkem je bolest krční páteře, bederní části zad nebo i bolest kyčlí. Z dlouhodobého hlediska se pak může přidat únava a vyčerpání, bolesti hlavy, únava a sklíčenost. Vše je to způsobeno nesprávným držením těla, které má klíčový vliv na naši páteř a tím na náš život bez bolesti.

Nesprávný postoj nám také může způsobit nemalé bolesti zad. Určitě si mnoho z vás vybaví bolest kříže při dlouhodobém stání. Navíc je náš postoj součástí neverbální komunikace. Shrbený člověk má díky gravitaci v obličeji více vrásek, působí nesebevědomě a smutně. Lidé se podvědomě vyhýbají komunikaci se skleslým člověkem, anebo se k němu chovají dominantně. Pokud si přejete být okolím vnímáni jako atraktivní, přátelský a přímý člověk, je zapotřebí se narovnat! Správné držení těla se týká už postavení chodidel, kotníků, kolenou, kyčlí, páteře, lopatek, ramenou a temena hlavy. Břišní svaly a střed těla (core) by měl být aktivní při všech denních úkonech. Na aktivaci správného postoje a také posílení vnitřních svalů břicha myslí různými sestavami také kundaliní jóga. Sama jsem se prapůvodně začala věnovat kundaliní józe právě proto, že jsem měla nesnesitelné bolesti v kříži. Dnes jsou už dávno a úspěšně pryč a pomohla tomu jak jóga, tak pravidelná chůze v přírodě. Chůze je vůbec nejlepší "sport" pro jakéhokoliv člověka, v jakémkoliv věku, doporučuji alespoň 40 min. denně a už po prvním týdnu ucítíte příjemný rozdíl na těle a také na duši.

sed u pc.jpgVraťme se však ještě k páteři. Nejčastějšími onemocněními páteře jsou: kyfóza, lordóza a skolióza. Kyfóza je nadměrné zakřivení hrudní páteře směrem dozadu – výsledkem jsou kulatá až shrbená záda. Lordóza je naopak nadměrné prohnutí páteře směrem dopředu. A skolióza je nadměrné vychýlení páteře do stran. Kromě vazového a svalového napětí, napětí v oblasti křížovobederní, představují bederní a křížový ústřel nejčastější problémy střední a spodní páteře. Bolestí páteře a zad je obecně velmi mnoho a mají různé názvy. Je dobré se však zabývat zejména jejich příčinami. Když hlavní příčiny shrnu, je to nesprávné držení těla, zejména v mládí a pak už se návyku těžko zbavujeme, špatné a dlouhodobé sezení, špatné držení hlavy při práci u PC, špatný postoj při stání, nevhodný způsob odpočinku v leže, nevhodná matrace a pokud k tomu přidáme špatně padnoucí boty, příliš časté chození na vysokých podpatcích, příliš utažený pas v příliš těsném oblečení, časté nošení příliš těžkých břemen, nevyvážená strava, celkový nedostatek pohybu, málo osvalené úpony kolem páteře a málo posílené hluboko uložené svaly kolem našeho středu – to všechno jsou důvody, které vedou dříve nebo později k bolestem páteře a zad. Máme účinné jógové cviky, které mohou vést k prevenci a k odstranění některých příčin, jiné příčiny je třeba omezovat jiným způsobem, např. změnou životního stylu nebo také změnou stravování.

protahování páteře

Ideální je nemocem a bolesti zad předcházet a naučit se správnému držení těla. Na mých lekcích zjistíte, zda máte správné držení těla a jak na něm pracovat, poradím vám, jakým zlozvykům se vyhnout a jaké cviky a sestavy pro svůj problém se zády cvičit. Musím však upozornit, že pro úspěch je důležitá výdrž a také pravidelnost cvičení. Zaručuji Vám, že první výsledky se dostaví po prvním týdnu každodenního cvičení. A minimální denní praxe je 40-ti denní sádhana (nebo-li každodenní cvičení jedné sestavy). A uvidíte sami, že takovéto pravidelné praktikování jógy vám přinese jednak život bez bolesti zad a také více pohody, protože cvičení jógy je také jeden z nejsnadnějších způsobů, jak přirozeně podpořit tvorbu neurotransmiterů = hormonů.  Jedním z těchto hormonů je např. serotonin, který hraje důležitou roli v tom, jak se každodenně cítíme. Mnoho lidí při snížené hladině serotoninu pociťuje ve zvýšené míře bolest a stres, také může cítit depresi a úzkost. Při kundaliní józe si nejen protáhnete páteř, posílíte potřebné svaly, ale také si skvěle odpočinete a vyčistíte hlavu. Na mých lekcích se zaměříte jen a jen na sebe a po pravidelném cvičení budete brzy pociťovat stav bez bolesti a také stav plného štěstí a radosti ze života.