-
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Kundaliní jóga přináší radost

Kundaliní jóga přináší radost



Dnes je nabídka mnoha typů jógy a mají stejný cíl – dosáhnout spojení těla, mysli a duše. Kundaliní jóga nabízí jeden ze způsobů, jak toho lze dosáhnout. Je to rytmické cvičení střídající se s hlubokou relaxací a obsahuje také meditaci a zpěv manter. Jedná se o prastarou techniku určenou k probouzení kundaliní energie, která je našemu tělu vrozená. Tato energie je naší podstatou, naší životní silou dřímající v základní čakře u kořene páteře. Cílem cvičení je její probuzení a následné vystoupání páteřním kanálem jednotlivými čakrami s cílem dosáhnout stavu probuzení, seberealizace, sebepoznání. Stoupání energie bývá doprovázeno pocity tělesného uvolnění, radosti, lehkosti a klidu za současného zjemněného vnímání.

Kundalini yoga

Tato jóga je kombinací cvičení, prozpěvování manter a dechových technik, které ztišují mysl a uvolňují napětí a stres. Mnoho poloh a pohybů je velmi jednoduchých a snadných a výzvou je jejich dlouhé a pravidelné opakování. Tato jóga učí disciplíně a rozvíjí vůli. Když v jejím cvičení vytrváte, objevíte nové zdroje životní energie, jaké jste si nikdy nepředstavovali. Někdy je tato jóga velmi emotivní a účinná při vyplavování starých a hluboce uložených traumat. Proto není neobvyklé, že se na úvodních hodinách někdo rozpláče, když vyzkouší její účinky a dovolí si je na sebe nechat plně působit. Stává se, že to člověka úplně zaplaví a pak přicházejí ke slovu přirozené tlumiče bolesti - endorfiny. Často lidi na lekcích kundaliní jógy pláčou a vyplavují staré rány a často se smějí z čiré radosti. Kundalini jógu cvičí vaše tělo a také mysl a tato metoda pomáhá nejen k tomu, abychom se stali pružnějšími, ale aby se stal pružnější také náš životní postoj, neboť při jejím cvičení dochází k harmonizaci endokrinního systému.

Pokud zatím vaše tělo není dostatečně trénované, je možné cvičit v sedě na židli, nebo na jogínském polštářku tak, aby vaše pánev byla výše než kolena a nebolela vás zpočátku záda, když ještě nejste přivyklí na jogínský sed. Nikdy nespěchejte a vždy ve cvičení přizpůsobte rytmus opakování cviků a náročnost svým možnostem. Jóga není soutěživá a nepatří k ní nebezpečí, že si ublížíte a křečovité cvičení “to vydržím, to dám”. Sami znáte své tělo nejlépe, a proto při cvičení zacházejte sami se sebou jemně a postupujte nejdříve raději velmi pomalu. Je dobré se řídit pokyny instruktora, ale cvičit je dobré vždy jen tolik, na co stačíte. Dýchání, uvolnění a udržení koncentrace je mnohem důležitější než nutit své tělo k něčemu, na co není připraveno. Pokud je pokyn například že se máte chytit za palce u nohou a vy sotva dosáhnete na kolena, nelamte si s tím hlavu. Příště se vaše prsty dostanou o kousek níže a možná za nějaký týden, měsíc, půl roku budete sklízet plody vašeho pravidelného cvičení, když dosáhnete až ke konečkům svých prstů. Jen velmi málo lidí není schopno cvičit kundaliní jógu. Je dobré si ale stále připomínat, že jóga má přinášet radost a potěšení.