-
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Pohyb a dech, to je život bez bolesti

Pohyb a dech, to je život bez bolesti



Čím dál více mě na individuálních lekcích jógy a terapiích navštěvují lidé, kteří trpí různými bolestmi. Často tyto bolesti a zdravotní problémy nemají fyziologické vysvětlení. Přinášejí mi zprávy od lékařů, že jsou vlastně úplně zdrávi a nemají žádný důvod, aby je něco bolelo, aby chodili bez berlí, normálně jedli a v klidu spali. Pro každého z nás by měl být život bezbolestný. Jako děti jsme si většina z nás stále hrála, chvíli jsme neposeděli, pohyb a spánek byl pro nás něčím přirozeným a snadným. I později, v období dospívání, jsme někteří sportovali, tancovali, hýbali se, a když jsme si při tom někdy malinko ublížili, běžné poranění se většinou zahojilo během pár dnů.

Také v dospělosti žijeme aktivně, někteří z nás profesionálně sportují, mnozí dojíždíme do zaměstnání, máme mnoho povinností v domácnosti, zahradničíme, staráme se o děti, o nemocné rodiče, věnujeme se studiu, práci...zkrátka někdy toho máme až moc. Jiné dny zase žalostně málo. A nezřídka nám dokonce pohyb přináší bolest. Jindy si škodíme dlouhým ležením nebo sezením, ustrnutím, hrbením. Stále častěji si škodíme svou myslí, kdy nás doslova paralyzuje strach z budoucnosti. A tento strach, když už trvá příliš dlouho, paralyzuje naše tělo a způsobuje bolesti a omezení, ačkoliv k nim není fyziologicky žádný důvod.

Už se vám někdy stalo, že jste se jeden den probudili a hned jste věděli, že něco není v pořádku? Určitě ano. Například bolest v rameni, která brání v pohodlném oblékání a spolehlivě se přihlásí vždy, když si zapínáte bezpečnostní pás v autě? Rentgen ale nic neprokázal a podle vašeho lékaře jde pravděpodobně pouze o tendinitidu nebo burzitidu. Předepsal vám léky, jenže bolest neustupuje ani po několika týdnech. Špatně spíte, protože kdykoliv si lehnete na problémovou stranu, cítíte silné nepohodlí, bolestivost už se projevuje i na přední i na zadní straně paže, možná i na hrudníku a pomalu se stěhuje směrem k dlani. Na kontrolní návštěvě u lékaře dostanete doporučení k fyzioterapeutovi a ten má zatím na dlouho dobu plno. Až se k němu dostanete, ukáže vám sérii protahovacích a posilovacích cvičení na oblast ramene a popřípadě použije ultrazvuk či magnetoterapii. Cítíte se po pár týdnech o něco lépe, ale bolest se pořád vrací a postupně zjišťujete, že postiženou oblast používáte stále méně a méně. Lékař stále tvrdí, že vyšetření neukazují na žádný výrazný problém, fyzioterapie končí a vy se s tím prý máte naučit žít. Co byste ve svém věku chtěl/a, dozvíte se. Domluvíte si tedy hloubkovou masáž, která vám navzdory bolesti poskytne jistou úlevu. Nicméně ne na dlouho. Za celé léto jste si neužili nic, ani váš oblíbený sport, ani zahradničení. Cítíte, jak se ve vás hromadí nespokojenost.

Říkáte si, co se to s vaším tělem děje?

Odpověď je přitom prostá, žádný z odborníků, kterého jste navštívili, nezkontroloval stav vašich svalů. Teprve na konci minulého století si lidé začali uvědomovat, že svaly mohou obsahovat ztuhlá místa vyznačující se zvýšeným napětím, nazývaná termínem "trigger points" nebo-li spoušťové body.

trigger point místa.pngTyto body bývají zdrojem bolesti, ochablosti, omezení pohybu a dalších potíží. Velice ošidná je skutečnost, že problémy způsobené těmito body se často neobjevují v místě postiženého svalového snopce, ale úplně jinde. Jakmile se vytvoří spoušťový bod a nedojde k jeho ošetření a odstranění, dostaví se řetězový kompenzační efekt - aby se nahradila funkce ochablého svalu. Prostě jiný sval se musí napnout a pracovat za něj, tudíž se spoušťové body vytvoří i na něm, a takto se reakce šíří napříč celým myofasciálním systémem (soustavou svalů a svalových provázek). Pokud se existence spoušťových bodů neřeší, může po několika letech vést až k invalidizující bolesti, dysfunkcím a problémům, s nimiž si konvenční lékařská diagnostika a terapie neumí poradit. Spolu se zhoršením kvality života se dostavuje také psychická nepohoda. Je totiž velmi skličující žít s vědomím, že bolest a ochablost, jež nás trápí, nemají řešení a tedy ani konce.

Spoušťové body však lze odstranit. Je potřeba je identifikovat a potom zvolit správnou metodu nebo kombinaci několika metod k jejich odstranění. Lékaři do nich vpichují injekce s medikamenty, akupunkturisté je ošetřují suchou jehlou, nebo je možné použít tlak na příslušný bod. Posledně jmenovanou techniku může každý použít sám na sobě. A to nám dává velikou moc. Konečně je v naši vlastních silách vyzrát nad vlastní bolestí. Kombinací tlaku na správné místo, vědomého pohybu a správného dechu můžete postupně žít zase život bez bolestí. Mohu vám to vysvětlit a ukázat na individuální lekci jógy.

Bez lékařské pomoci se neobejde:

  • pokud zaznamenáte necitlivost, brnění a vystřelující bolest
  • pokud vám některá z končetin či částí těla zchladne, zbělá či zmodrá
  • pokud otok, zarudnutí, zteplání a horečka během 48 hodin nereagují na poskytnutou první pomoc
  • pokud bolest přetrvává déle než 7-10 dnů
  • pokud se dostaví bolest dalších částí těla, které kompenzují činnost poraněné oblasti
  • pokud k úlevě od bolesti potřebujete perorální medikaci déle než 3 dny
  • pokud vás bolest vyrušuje ze spánku déle než 2 noci
  • pokud bez opory nedokážete nést váhu vlastního těla

Stále se ukazuje, že díl zodpovědnosti za vlastní zdraví a pohodu je třeba převzít do vlastních rukou. Chceme-li seriózně pečovat o své zdraví, je nutné, abychom pochopili nejen povahu jednotlivých poranění, ale také co je nutné pro jejich úspěšné hojení. A správný a dostatečný pohyb, poskytující posílení svalů a protažení celého těla v kombinaci se správným dýcháním je úplný základ a máme ho úplně všichni k dispozici. Ráda vás to naučím, můžete se třeba hned teď objednat na individuální jógovou terapii.