-
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Jak se starat o své zdraví přírodní cestou

Jak se starat o své zdraví přírodní cestou



Různé formy přírodního lékařství představují bezpečný systém péče o zdraví. Zároveň je tato cesta stále populárnější a jsem tomu osobně moc ráda. Sama se už několik let zajímám o celostní medicínu, která nahlíží na to, kde se bere nemoc na několika úrovních:

  1. Na první úrovni - což je ta základní, se kterou se všichni setkáváme každý den - je úroveň fyzického těla. Tady se projevují všechny příznaky, bolesti a známky nemoci. Tady nemoc pociťujeme a na tomto poli pracuje klasická medicína.
  2. Druhá úroveň je energetická a regulační - zde se uplatňují a mají svůj nezastupitelný účinek bylinky, homeopatika a léčitelé.
  3. Třetí úroveň je úroveň psychická - ta nás informuje o stavu mysli, vědomí a vlastně také podvědomí. Tady se uplatňují zákony psychosomatiky. Jestliže se na této úrovni vyskytuje nějaký blok tak ve fyzické úrovni se dříve či později objeví nějaký příznak. A je tedy logické, že tento příznak nemůže být vyléčen žádným lékem dokud se blok neodstraní na této úrovni.
  4. Čtvrtá úroveň je duchovní - je těžko definovatelná, ale každý si ji můžeme pojmenovat jak chceme. Je to víra, Bůh, vesmír, karma, dědičná dispozice - genetika...je to něco, co si neseme z minulosti a můžeme to jen přijmout a propustit. Smířit se.

harmonie joga.jpg

Někomu se může zdát, že klasická a přírodní medicína jsou dva nesmiřitelní protivníci. Ve skutečnosti však dnes už mnozí lékaři rádi používají přírodní postupy léčení svých pacietnů a moudří léčitelé zase pokládají za důležité konzultovat s lékaři o postupu nemoci. Zkusit přírodní léčení neznamená vzdát se moderního klasického lékařství a medicíny. Naopak, je to způsob, jak rozšířit možnosti léčení svých zdravotních obtíží.

Nejdůležitější je však nemocem předcházet. Kdyby každý převzal odpovědnost za své zdraví, za svůj život a přijal myšlenku, že tělo je náš chrám, jediný domov a místo, ze kterého se nemůžeme za celý svůj život odstěhovat a podle toho si začal vážit sám sebe, výrazně by ubylo nemocí a trápení kvůli nim. Klíčem ke zdravému a šťastnému životu je především vyvážený a pestrý jídelníček, dostatek odpočinku, spánku a vhodného pohybu. Zcela opačný vliv má na naše zdraví rychlý způsob života, stres, stravování v rychlých občerstveních a z polotovarů plných chemie, přetěžování organismu přílišnou zátěží a nedostatek spánku. A kde se bere to, co nás žene všechny vpřed, k tomu, že si dobrovolně ubližejeme rychlým životním stylem a ještě se tím mnoho lidí pyšní? Vše je v naší hlavě. V našem vědomí. Proto jsem se sama začala věnovat léčení jógou, které pracuje jak s naším vědomím, tak s tělem. Jóga vychází z prastaré indické tradice a zahrnuje řadu tělesných a duchovních cvičení. Od nejrůznějších poloh (ásan) a dechových cviků (pranájam) až po hlubokou relaxaci a meditaci. Na základě své osobní zkušenosti vidím výsledky v krátké době a vnímám ji jako nejlepší "lék" na civilizační nemoci způsobené příliš vysokým pracovním tempem s vysokou dávkou stresu, s nedostatkem pohybu a nedostatkem kvalitních potravin. V současné době už mnoho západních lékařů uznává jógovou terapii úzkostných stavů a stresu a začínají také uznávat význam jógových technik při některých onemocněních jako jsou onemocnění kloubů a pohybového aparátu, srdeční choroby, vysoký krevní tlak, migréna, obezita, premenstruační obtíže a mnohé další.

joga priroda.jpg

Učitel jógy posoudí vaše problémy spolu s vaší konstitucí, způsobem života, hladinou stresu a dalšími faktory a na základě zkušenosti zvolí takovou techniku, která pro vás bude nejvhodnější. Potom vás buď cviky naučí individuálně  nebo ve skupině a zároveň vám doporučí, které cviky byste měli cvičit denně doma. Dále vás sleduje a máte možnost s ním konzultovat váš stav a průběžně upravuje vaši sestavu tak, abyste cviky zvládali a váš zdravotní stav se lepšil.

Léčba jógou přináší  harmonii mezi psychikou, tělem a myslí. Jejím cílem je se primárně uvolnit a zklidnit a poté fyzicky povzbudit. Není to výkonnostní disciplína. Musí však také působit na vaše zdravotní obtíže, kvůli nimž jste učitele jógy vyhledali. Léčebné techniky jógy jsou často až překvapivě jednoduché a zkušený terapeut je schopen určit vám program, se kterým můžete kdykoliv začít, bez obav o svůj současný zdravotní stav.

Účinek jógy závisí na častém a pravidelném cvičení, i když třeba jen na krátkou dobu. Měli byste mít takovou sestavu, která vyhovuje vašemu způsobu života a je přizpůsobena vašim zdravotním problémům, abyste ji zvládli každý den. Základní cvičení jógy by nemělo být dlouhé a měli byste jej bez obtíží zařadit do svého denního programu a postupně si přidávat.

Velmi důležité je to, že si při józe uvědomíte své dýchání. Dýchání je jedním z mála tělesných procesů, řízených oběma nervovými systémy, to znamená centrálním i vegetativním. Jinými slovy - dýchání je ovládáno automaticky, takže můžete dýchat, aniž byste o tom přemýšleli. Můžete však také vědomě do svého dýchání zasáhnout a pomoci si tak ve svém životě. Místo alkoholu se můžeme uvolnit pomocí svého dechu. Svědčí to o velmi těsném spojení mezi duchem a tělem. Jóga užívá cviky upravující slabé, nedostačující či povrchní dýchání, což má hluboký účinek na celkové zdraví i na jednotlivé nemoci. Např. na astma a úzkostné stavy. Zkuste si toto základní dechové cvičení a pozorujte účinek sami na sobě:

  1. Lehněte si do pozice blaženosti na záda na zemi nebo na posteli. Ruce i nohy volně, dlaně směrem vzhůru.
  2. Zavřete oči, ale upřeně se vnitřním zrakem zadívejte směrem k hrudníku. Uvolněte se a pozorujte svůj dech a zpomalujte jej.
  3. Uvědomte si, jak váš dech proudí do těla a jak jej opouští. Sledujte jak se vám zvedá hrudník a břicho. Sledujte měnící se teplotu vzduchu a jeho procházení svým tělem.
  4. Naslouchejte jemným zvukům svého dechu. Pozorujte rozdíly mezi nádechem a výdechem. Neulpívejte na svých myšlenkách, jen pozorujte svůj dech.

Jedním z cílů jógy je dovolit energii, zvané prána, protékat volně celým tělem i vědomím. Polohy jógy (nebo-li ásany) pomáhají posilovat, uvolňovat a oživovat každou část těla. Často se zaměřují na páteř, kterou uvolňují pohyby vpřed a vzad, pohyby do stran a rotací oběma směry. Různými cviky působí i na klouby a pomáhaj tak udržovat jejich hybnost. Zároveň ásany zlepšují dýchání tím, že uvolňují napětí hrudních a břišních svalů. Vzhledem k úzké provázanosti těla a psychiky ovlivňují nejen tělo, ale také mysl a zmírňují účinky stresu a emočních konfliktů.

LOTOS OM VEKTOR.png

Čeho se v józe vyvarovat:

Jógu je třeba vždy provádět způsobem, aby vám nepůsobila bolest nebo nepříjemné pocity. Pokud ji budete opravdu takto cvičit, je jóga velmi bezpečná. Je ovšem mnoho nemocí, při nichž jsou jednotlivé polohy jógy nevhodné nebo dokonce nebezpečné. Máte-li nějaké pochybnosti, poraďte se se svým lektorem, a nebo lékařem.  Příklady takových nemocí:

  • Břišní kýla - vynechte polohy, při nichž se zvyšuje nitrobřišní tlak, například předklony, zvyšující tlaky v břiše.
  • Nemoci kloubů - při zánětech kloubů necvičte vůbec, počkejte, až zánět vyléčíte.
  • Chronický zánět průdušek - necvičte namáhavé cviky.
  • Bolesti v zádech nebo v šíji - vynechte všechny polohy které vám působí bolest a to nejen při cvičení, ale i po něm.
  • Deprese - hluboká relaxace a meditace  může v některých případech pomáhat, ale jindy může vyvolat nové vzplanutí příznaků.
  • Epilepsie - vynechte dechové techniky, které mohou zvýšit provzdušnění plic, například rychlé břišní dýchání nebo hluboké dýchání. Raději se poraďte s lékařem.
  • Vysoký krevní tlak - vynechte polohy hlavou dolů, všechny namáhavé cviky a cviky se zadržováním dechu.
  • Srdeční nemoci - poraďte se s kvalifikovaným terapeutem, který ovládá jógu.
  • Obezita - vyhněte se polohám hlavou dolůa a poloze pluhu.

Co se týče hluboké relaxace - ta dokáže zahnat únavu během několika minut. Může pomoci i při řadě onemocnění jako je např. migréna nebo syndrom dráždivého tračníku, který bývá v organismu vyvolán uvolněním chemických látek jako odpověď na strach a úzkost. Relaxace pomocí jógy se provádí nejčastěji v poloze v leže na zádech, v poloze blaženosti. Ale používají se při ní také různé jiné techniky a postupy zaměřené na jednotlivé části těla. Nejjednodušší je však soustředění se na dýchání a na vnitřní představy.

Pokud máte zájem o individuální nebo skupinové lekce jógy se mnou, kontaktujte mě, ráda se Vám budu věnovat. S jógou není nikdy pozdě začít.